Dacă vrei să iți extinzi sau să iți diversifici serviciile sau produsele pe care le oferi clienților tăi, și vrei să iți dezvolți astfel business-ul, poți beneficia de finanțările nerambursabile de la stat, cuprinse între 50.000- 200.000 euro, acordate prin Măsură 3.
Această măsură de finanțare poate fi accesată de toate firmele a căror activitate a fost afectată că urmare a măsurilor date prin ordonanță de urgentă a guvernului în perioada pandemie Covid din acest an.
Lista codurilor CAEN eligibile este extinsă, și o poți găsi în link-ul de mai jos, al articolului meu.
Perioada de depunere a proiectelor pentru obținerea finanțării este deschisă până pe 29.01.2021.
Iată ce trebuie să știi pentru ca firma ta să obțina punctaj maxim:
- Cofinanțarea investiție din resurse proprii este un prim criteriu de departajare.
– pentru regiunile din tara, coeficientul de cofinanțare recomandat este de 30% ( coeficientul minim impus fiind de 15% )
– pentru regiunea București – Ilfov , coeficientul de cofinanțarea este recomandat să urce la 45% ( coeficientul minim impus fiind de 30 % )
Daca nu ai acești bani de cofinanțarea a proiectului, vestea buna este că poți apela la un credit bancar (credit punte), și sunt 8 bănci care finanțează firmele în aceasta perioada, procedura fiind destul de rapida.
- Valoarea finanțării pe care o poți obține este de 3 ori profitul companiei obținut în anul 2019.
De exemplu: Dacă ai obținut un profit de 50.000 euro în anul 2019, poți obține o finanțare de maxim 150.000 euro. ( 3 × 50.000 )
Valoarea minima pe care o poți accesa este de 50.000 euro, iar cea maxima este de 200.000 euro.
- Calcul RIR (rata internă de rentabilitate sau rata de performantă a proiectului)
Acest indicator RIR se calculează automat pe platformă, se calculează în baza fluxului de numerar previzionat a se genera în urma investiției, pe parcursul celor 3 ani în care firma finanțată are obligativitatea de a asigura desfășurarea activității operaționale/curente.
În calculul punctajului maxim, acest RIR obținut trebuie să fie mai mic decât 5% ( RIR <5%)
Este o bună oportunitate mai ales pentru companiile din zona București – Ilfov să acceseze aceste finanțări din fonduri europene nerambursabile și vă încurajez să o faceți.
Înscrierea în program, crearea profilului, ușer, parolă și completarea planului electronic de investiții se fac online pe link-ul www.granturi.imm.gov.ro.
Toate informatii si link-urile despre masura 3 de finantare nerambursabila, le gasesti in articolul meu anterior, apasa si acceseaza aici.
Dacă ai nevoie de ajutor și suport în accesarea acestor garnturi pentru investiții, echipa Arcad Expert este pregătită să te ajute! Scrie-ne la office@arcadexpert.ro!
Melania Tecu, Expert Contabil