
Cum trebuie sa arate balanta ta, ca sa poti obtine un imprumut
de la banca si fonduri nerambursabile pentru firma ta?
Ai fost la banca sa ceri un imprumut pentru firma ta, si ai fost scos afara pe usa? Te-ai intrebat de ce banca te-a respins?
Ca sa poti obtine un imprumut pentru afarcerea ta, balanta ta contabila trebuie sa fie bancabila!
Un contabil priceput, iti poate citi usor balanta, si iti poate spune ce nu ai facut bine in ultima perioada. Rolul informatiilor contabile este sa te sustina si sa te ghideze pe tine in a-ti conduce afacerea, iar contabilul iti poate oferi informatii relevante atata timp cat tu ai grija si iti mentii o balanta curata.
Iti propun sa parcurgem impreuna 8 aspecte pe care trebuie sa le urmaresti astfel incat balanta ta sa devina bancabila:
1 – Cum arata capitalurile tale proprii ?
Capitalurile proprii – sunt sursele de finantare stabile ale firmei, dupa eliminarea datoriilor. Verifica soldurile Clasei 1, si fa diferenta intre ele :
Sold Creditor Clasa 1 – Sold Debitor Clasa 1 > 0
Daca diferenta este pozitiva ?, atunci ai capitaluri proprii pozitive, ceea ce inseamna ca esti bancabil, finantabil si poti atrage fonduri nerambursabile.
Daca diferenta e negativa… nu esti bancabil si nici finantabil, insa am sa-ti spun ce poti face sa le faci pozitive.
Iata din ce se compun capitalurile proprii si cum le poti face pozitive sau cum le poti creste:
1.1. Capitalul social – este cel depus la banca la infiintarea firmei, care la majoritatea firmelor este de doar 200 lei. Poti sa-l cresti printr-o operatiune de majorare de capital si doua drumuri la Registrul Comertului
1.2. Rezervele – sunt de mai multe feluri: legale, statutare, alte rezerve, rezerve din profit, de risc sau cele impuse de banca. Si acestea te pot ajuta sa-ti cresti capitalurile proprii.
1.3. Rezultatul nerepartizat – aici luam in calcul profiturile anterioare, deoarece pierderile se scad oricum, conform formulei de mai sus. Pierderile se acopera din profiturile ulterioare, iar profiturile se repartizeaza in ordine cronologica. Contul 117 “Rezultatul reportat” este un cont bifunctional, iar soldul acestuia nu reflecta statusul real al rezultatului nerepartizat.
1.4. Rezultatul exercitiului ( contul 121 ) iti indica daca anul acesta ai facut profit sau pierdere. Soldul pe credit iti spune ca ai facut profit, ceea ce este minunat, insa soldul pe debit iti indica ca esti pe pierdere, si trebuie sa vezi ce s-a intamplat, de ce ai iesit cu pierdere. Scopul tau ca antreprenor este sa obtii profit, ca de accea ti-ai facut un SRL, nu-i asa?
2 – Calculeaza marja neta de profit si vezi unde te situezi!
Marja neta de profit (%) = ( Profitul net al exerciului / Cifra de afaceri neta) * 100
Marja neta de profit este un indicator financiar de profitabilitate, care ne arata in procente cat de profitabila este activitatea totala a unei companii.
Acest procent iti indica daca esti sub sau peste media competitorilor tai, procent pe care si banca il calculeaza.
Daca procentul astfel obtinut, este sub media industriei din care faci parte, indica faptul ca ai un business neperformant sau ai umflat cheltuielile, iar daca procentul este cu mult peste media industriei tale, poate indica faptul ca e posibil sa ai cheltuieli nedeclarate, altfel spus “la negru”.
O marja neta de profit optima este cuprinsa intre 10% – 30% , insa cel mai bine este sa intrebi banca care este marja industriei din care faci parte, bancile avand un sistem de grile dupa care se ghideaza in analiza marjei.
3 – Fa o analiza a listei mijloacelor fixe pe care firma ta le detine!
Aici este nevoie sa te asiguri ca ai o lista reala a mijloacelor fixe, adica sa fi facut inventarul la sfarsitul anului! E recomandat sa faci curatenie in aceasta lista, poate ai echipamente stricate, laptop-uri care nu mai functioneaza si pe care trebuie sa le casezi si sa le scoti din gestiune. Daca ai luat pe firma electrocasnice pentru acasa, sau pentru rude sau vreun autoturism varului tau, e bine sa stii ca acest lucru nu te ajuta in relatia cu banca si nici cu ANAF-ul.
4 – Stocurile din balanta ce sold au?
Stocurile tale sunt formate din materii prime, materiale consumabile, marfuri si ambalaje. Soldul lor din balanta trebuie sa fie conform cu realitatea. Fiscul verifica de fiecare data aceste solduri, care de cele mai multe ori nu reflecta realitatea.
Daca ai sold mai mare in balanta, fiscul se gandeste ca ai vandut la negru si nu ai emis facturi. Daca este mai mic pe hartie decat realitatea, inseamna ca ai micsorat profitul, si iar nu e bine. Tu stii foarte bine, ce ai vandut si ce ti-a ramas, si te incurajez sa faci aceste reglari si in contabilitate, soldurile stocurilor din balanta trebuie sa fie conforme cu sitautia stocurilor existente fizic in depozit.
5 – Compara soldul furnizorilor cu cel al clientilor!
O verificare rapida, simpla si la indemana pe care o poti face este sa compari soldul contului 401 “Furnizori”, cu soldul 4111 “Clienti”, deoarece si banca se uita la aceste doua conturi, cand mergi sa ceri credit.
Situatia convenabila este ca suma pe care o ai de incasat de la clienti, sa fie mai mare decat suma pe care o ai de platit catre furnizori ( Sold 4111 Clienti > Sold 401 Furnizori ).
Fa o analiza si asigura-te ca soldurile pe care le ai, atat la furnizori cat si la clienti sunt reale, si verifica daca ai adus toate facturile la contabilitate. Daca ai situatii in care nu ai incasat anumiti clienti de multa vreme, confirma soldurile prin confirmari de sold trimise catre ei, muta-i la clienti incerti, apeleaza la o firma care se ocupa cu recuperarea de creante.
Daca in urma comparatiei, reiese ca soldul furnizorilor este mai mare decat cel al clientilor, banca va crede cel mai probabil ca esti rau platnic si nu-ti achiti la timp datoriile, ceea ce nu e deloc bine pentru tine.
6 – Ai soldul mare la casa?
Soldul mare al casei este una dintre cele mai mari greseli pe care le poate face antreprenorul, deoarece crede ca banii firmei i se cuvin, ii scoate din firma si ii pune in propriul portofel. Si aceasta greseala este totodata si a contabilului care nu il atentioneaza pe antreprenor si nu ii ofera solutii contabile potrivite.
Soldul mare al casei ridica semne de intrebare atat bancii cat si fiscului, si primul lucru la care se gandesc este ca tu ai cheluieli la negru, si acestea de obicei sunt cheltuielile cu salariile. Iar in acesta situatie, daca Anaf-ul te prinde iti confisca banii.
7 – Ai luat bani din firma si nu i-ai justificat cu documente?
Acesti bani luati din firma ii poti gasi in balanta in urmatoarele conturi:
- Fie in 5311 Casa in lei, insa nu e atat de grav, daca firma are profit, si valoarea e in limita viitoarelor dividende de distribuit ;
- Fie in contul 542 Avans spre decontare
- Fie in contul 4551 Asociati conturi curente
- Sau 461 Debitori diversi
Daca sumele stranse in aceste conturi nu sunt justificate prin documente, si s-au strans acolo de multi ani si nu sunt inchise prin distribuirea de dividende, acestea pot atrage atentia atat bancii cat si fiscului care isi va da seama ca este vorba de bani luati din firma si nejustificati, si daca mai esti si in situatia de a nu avea profit atunci e evident ca ai bagat mana in buzunarul firmei mai mult decat era cazul.
8 – Poti sa demonstrezi provenienta banilor pe care i-ai adus in firma?
In balanta contabila, acesti bani sunt evidentiati in urmatoarele conturi contabile:
- 4551 Asociati conturi curente – sold creditor
- 462 Creditori diversi – sold creditor
Binenteles ca e normal sa-ti finantezi business-ul insa trebuie sa ai in vedere sa poti demonstra cu documente justificative provenienta banilor:
- daca sunt banii tai, sa poti demonstra ca sunt venituri personale declarate si impozitate;
- daca sunt sume de bani pe care tu i-ai imprumutat de la alte personae, e recomandat sa ai incheiate contracte de creditare cu acele persoane.
Daca aceste sume nu sunt justificate prin documentele mai sus mentionate, se poate pune problema de venituri obtinute de tine la negru, sau chiar spalare de bani, si e chiar pacat sa te supui acestui risc, avand in vedere ca la noi in tara impozitarea firmelor a ajuns la un nivel destul de scazut: intre 1 – 3% impozit pe venit si 5% impozit pe dividende.
Solutia, in cazul in care firma nu iti mai poate restitui banii si vrei sa-ti cureti balanta de soldurile din aceste doua conturi: 4551 si 462, este sa renunti la ei, si sa-ti faci o majorare de capital social cu aceste sume, astfel ajungi sa ai o crestere de capitaluri proprii, si astfel devii si bancabil.
Acestea sunt principalele 8 aspecte pe care banca le urmareste in balanta ta. Daca iti cureti balanta contabila si ai grija pe viitor sa respecti recomandarile propuse, ai toate sansele sa primesti atat creditarea de la banca cat si aderarea la diverse programe pentru obtinere de fonduri nerambursabile, necesare pentru cresterea si dezvoltarea business-ului tau.
Iti doresc mult succes!
Daca vrei sa stabilim o intalnire de consultanta, trimite-mi un email la : melania.tecu@arcadexpert.ro
Melania Tecu – Expert Contabil .