Cum sa obtii reducerea impozitului datorat catre stat incepand cu 2021 pana in 2025

Cum obții reduceri ale impozitului pe profit si microîntreprindere datorat către bugetul de stat începand cu 01.01.2021 pana in 2025 ?

Bonificații oferite firmelor istețe si informate!

Astăzi seria de vești bune continuă ?, si vă prezint in acest articol cum puteți beneficia de bonificații anuale aferente impozitului pe profit și impozitului pe microîntreprindere în cazul în care aveți capitalurile proprii pozitive și în creștere (OUG 153/2020).

În primul rând, haideți să vedem ce înseamnă capitaluri proprii.

Aceste capitaluri proprii sunt surse de finanțare stabile ale firmei, dupa ce eliminăm datoriile (exemple de datorii : leasing-uri financiare, credite bancare etc.). Ca sa descoperi care este valoarea capitalurilor tale proprii, uită-te in balanta contabilă la soldurile clasei 1 si fă diferenta dintre ele:

Dacă diferenta este pozitivă :  Sold Creditor Clasa 1 – Sold Debitor Clasa 1 > 0  rezultă ca ai capitaluri proprii pozitive, ceea ce inseamnă că poti primi bonificatii din valoarea impozitului datorat catre stat in anul 2021, esti bancabil si poți atrage credite bancare, poti obtine surse de finanțare nerambursabile de la stat ( vezi microgranturi, granturi pentru investitii, electric up si alte finanțări pe care statul le acordă in această perioadă pentru relansarea economică, informații pe care le găsesti in articolele din secțiunea de blog, despre care am scris si voi mai scrie și in zilele următoare )

Dacă diferenta este negativă : Sold Creditor Clasa 1 – Sold Debitor Clasa 1 < 0  nu esti bancabil, nici finanțabil, si nu poti primi bonificații de la stat, însă am să-ți spun ce poți face să le crești si să le faci pozitive.

Capitalurile proprii se compun din:

  • Capitalul socialeste cel depus la banca la inființarea firmei, care la majoritatea firmelor este de doar 200 lei. Poti sa-l crești printr-o operțiune de majorare de capital.
  • Primele de capital – cuprind primele de emisiune de acțiuni, primele de fuziune, de aport şi de conversie a obligațiunilor in actiuni.
  • Rezervelesunt de mai multe feluri: legale, statutare, alte rezerve, rezerve din profit, de risc sau cele impuse de banca. Si acestea te pot ajuta sa-ti cresti capitalurile proprii. De exemplu, rezervele legale se constituie anual din profitul firmei tale.
  • Rezultatul net al exercițiului ( profitul sau pierderea realizată la sfârșitul unui an)- (contul 121) iți indică dacă la sfârșitul anului acesta ai făcut profit sau pierdere. Soldul pe credit iți spune că ai făcut profit, ceea ce este minunat :), insă soldul pe debit iti indică că ești pe pierdere, si trebuie să vezi ce s-a intamplat, sa vorbești cu contabilul tău, să vezi ce ai făcut in timpul anului și de ce ai ieșit cu pierdere ( cu toate că e cam târziu ca abia la sfârsit de an să constați ca esti pe pierdere..). Scopul tău ca antreprenor este sa obții profit, că de accea ți-ai făcut un SRL, nu-i așa?

 

Bonificație de 2% pe an din valoarea impozitului (impozit pe profit, impozit pe venitul microîntreprinderilor sau impozit specific) se acordă firmelor care își vor menține capitalurile proprii pozitive la un nivel de cel puțin jumătate din valoarea capitalului social subscris.

 

Bonificație între 5% și 10% pe an dacă înregistrează o creștere anuală a capitalului propriu ajustat față de anul precedent, astfel:

Procentul de reducere a impozitului Intervalele de creştere anuală a capitalului propriu ajustat
5% până la 5% inclusiv
6% peste 5% şi până la 10% inclusiv
7% peste 10% şi până la 15% inclusiv
8% peste 15% şi până la 20% inclusiv
9% peste 20% şi până la 25% inclusiv
10% peste 25%

 

Bonificație de 3% pe an se acordă companiilor care înregistrează o creștere a capitalului propriu timp de 3 ani consecutivi față de 2020 și se aplică începând cu 2022.

În cazul în care compania îndeplinește condițiile pentru mai multe bonificații, procentele acestora se adună, iar valoarea rezultată se aplică impozitului.

Pe lângă bonificațiile de mai sus, se modifică termenul de plată si de declarare al impozitului anual, astfel:

  • Pentru impozitul pe venitul microîntreprinderilor aferent trimestrului 4 se modifică din 25 ianuarie în 25 iunie
  • Pentru impozitul pe profit anual se modifică termenul din 25 martie în 25 iunie

 

Cu alte cuvinte, primim și o amânare la plată, în vederea determinării capitalului propriu pe baza bilanțului.

Prevederile Ordonanței ( OUG 153/2020 ) intră în vigoare de la 01.01.2021 și se aplică pe perioada 2021 – 2025.

Capitalurile tale proprii sunt pozitive? Te încadrezi pentru obținerea reducerii de impozit datorat către stat?

Daca ai nevoie să înțelegi ce se intamplă in contabilitatea ta, aștept să-mi trimiți un email la melania.tecu@arcadexpert.ro , și să stabilim împreună un plan de acțiune pentru firma ta.

 

Dă un share acestui articol, dacă informația ți-a fost de folos, și iți multumesc pentru asta!

Melania Tecu – Expert Contabil

Distibuie articolul